2016-12-13 16:20

Grön omställning har på allvar hittat till modulbranschen

Temporent har tagit den gröna omställningen till sig, och erbjuder nu temporära byggnader med LED-belysning. Det kommer efter en rad gröna initiativ från oss, som även kan erbjuda byggnader med solpaneler och värmepumpar.

Vi höjde ribban rejält i vår bransch förra året när vi erbjöd våra kunder att få skräddarsydda temporära byggnader med egna solpaneler och värmepumpar. Nu följer vi upp erbjudandet genom möjligheten till LED-belysning:

- Vi vill hjälpa den gröna övergången på väg till långsiktigt hållbara lösningar. LED-belysning är ett exempel. Om man byter till LED-belysning, kan man minska energianvändningen avsevärt. Vissa undersökningar visar på besparingar på upp till 60%, säger Erik Gutenwik, VD på Temporent.

Det finns många felaktiga uppfattningar om LED-belysning. Många tror t.ex. att LED är en variant av lågenergilampor. Men LED är något helt annat. LED-belysning kan skräddarsys så att det ger ett varmt ljus i klassrummet eller på kontoret i motsats till det kalla ljuset från en traditionell lågenergilampa. Dessutom tänder en LED-lampa omedelbart och innehåller inga skadliga ämnen som t.ex. kvicksilver.

- Utan tvivel är LED framtidens hållbara ljuskälla. Det är därför naturligt för oss att erbjuda det till våra kunder. Vi har redan utvecklat en serie gröna temporära byggnader. Det är byggnader med exempelvis värmeåtervinning, värmepumpar och solceller, och som oftast har rörelsestyrd belysning, individuell värmereglering och temperaturreduktion på natten. Allt detta sammantaget gör att vi kan säkerställa en riktigt låg energianvändning, säger Erik Gutenwik.

Energieffektiva moduler för skolor

Vi har utvecklat en rad olika modultyper för att tillgodose funktionskraven för kontor, skolor och förskolor. Gemensamt för dem är att de är individuellt anpassade, där kunden kunnat välja olika lösningar för kontroll av inomhusklimat, belysningsstyrning, värme, m.m.

Vår mest miljövänliga serie är KLOSS, som är speciellt utformad för skolor och som på senare tid har uppgraderats för att bli mer energieffektiv. Serien har utvecklats i samverkan med skolor, föräldrar och elever, och finns i mycket energieffektiva utföranden.

- Med KLOSS ger vi kommunerna en chans att visa att de verkligen tror på en hållbar utveckling. Det behövs. Vi har märkt att kommunerna ofta fokuserar mer på priset än på miljön när det gäller temporära byggnader. Miljöhänsynen sträcker sig i många fall bara till stora prestigeprojekt. Miljön borde komma i första hand i alla sammanhang, även när man väljer leverantör av temporära byggnader, avslutar Erik Gutenwik.

Mer info