2014-01-09 13:09

Hyra lokal ger mer utrymme trots investeringstak

Tight kapitalbudget behöver inte utgöra ett hinder för nödvändiga utökningar när nya order tickar in i företag, eller kommuner behöver fler skolor och förskolor.

Både företag och kommuner arbetar för närvarande med snäva kapitalbudgetar som kan göra beslut om nödvändiga utökningar besvärliga. Men besluten underlättas om du väljer att hyra mer utrymme istället för att bygga nytt:

- Att hyra ger en stor frihet, eftersom omkostnaderna hamnar i driftsbudgeten istället för kapitalbudgeten. Många kommuner och företag har vinst på den dagliga verksamheten och det är därför lättare att ta en kostnad i driftsbudgeten. Det innebär att beslutet att skaffa det nödvändiga utrymmet kan genomföras mycket snabbare och med mycket lägre risk än om du skulle bygga en permanent byggnad, säger Claus Weppler, Marknadschef på Temporent.

Inga oförutsedda utgifter

Temporent är specialiserat på att tillhandahålla temporära modulbyggnader, redo att flytta in i för kontor, skolor och förskolor.

- Fast investeringstak gör att till exempel en kommun behöver tänka kreativt. Många familjer idag väljer till exempel att stanna kvar i staden när de tidigare flyttat ut till förorterna . Detta skapar press på kommunerna att erbjuda plats i förskolor och skolor, förklarar Claus Weppler och fortsätter:

- Vi kan erbjuda en komplett byggnad redo och inflyttningsklar för en förskola inom cirka 6 veckor och fördelen är att alla kostnader för hela hyrestiden är kända i förväg. Här bör man komma ihåg att vid nybyggnation uppstår oförutsedda kostnader i 8 fall av 10. Det undviker man helt med vår hyreslösning.

Minimala skyldigheter

Modullösningar från Temporent finns i storlekar från 30 kvm och uppåt och beroende på behovet levereras byggnaden med allt från kök, toaletter och våt- och torrzoner till härdat glas i de inre glaspartierna.

- Kunden förbinder sig endast till den tid och de ytor den har behov av. Det enda villkoret från vår sida är att grunden måste vara förberedd för montage av modulerna, så att det bland annat finns anslutningspunkter för el och vatten. Men allt annat gör vi - från hjälp med bygglovshandlingar för tillfälliga bygglov till uppförande och nedmontering av modulbyggnaden när hyrestiden är över, säger Claus Weppler och påpekar avslutningsvis:

- Det ger stor frihet för företag och kommuner att på detta sätt snabbt kunna växla upp eller ner beroende på efterfrågan. Man riskerar inte att stå med en massa oanvända kvadratmeter om utvecklingen lika plötsligt vänder igen.

Behöver du hjälp med att hitta rätt modulsystem?

Hitta din kontakt

 • Väst
  Tomas Paulsson
  Väst
  Tomas Paulsson
  Sälj/Marknad
  Regionchef
  Regionkontoret är placerat i Gråbo. Regionen täcker hela västra Sverige från Halland till och med Värmland.
 • Öst-Norr
  Lars Lagerström
  Öst-Norr
  Lars Lagerström
  Sälj/Marknad
  Regionchef
  Region Öst-Norr sträcker sig från Slussen i Stockholm, norr om Mälaren t.o.m. Dalarna och Gävleborgs län. Huvudkontor i Upplands Väsby.