Brage förskola

Plötsligt stod 125 barn utan förskola!

I slutet av 2013 konstaterades att Brage Förskola i Sigtuna hade omfattande fuktskador och man beslöt sig för en akut evakuering. Nu gällde det att snabbt hitta en lösning på problemet. Och det var ingen liten förskola heller: 125 elever och 25 personal! Kommunen kontaktade Temporent, som man redan hade ramavtal med och processen var igång.

Det första man gjorde, var att leta efter en lämplig plats för den nya skolan. Och kraven var höga: Bra grundförhållanden, V/A, el och IT inom räckhåll, god utomhusmiljö för barnen och bra framkomlighet.

-Till slut hittade vi en bra plats, på en idrottsplan mellan två andra skolor, berättar projektledare Sara Karakani. Sedan kom utformningen av lokalerna. Vi ville ha en komplett förskola med kök och matsal, och allt i ett plan. Hög standard var viktigt. Den fick inte vara lägre än i våra permanenta skolor. Med Temporents flexibla modulsystem kunde vi skapa en anpassad planlösning. Vi inspirerades av deras andra etableringar och kompletterade bara med ett par platsbyggda justeringar; två genomgångsslussar mellan modulerna. Det krävdes sammanlagt 34 moduler för hela förskolan, vilket gör Brage förskola till Sigtunas största temporära etablering. Totalt tog det tre månader från evakueringsbeslut till inflyttning. Och det är mycket snabbt, med tanke på alla förberedelser som krävdes. Byggprocessen var också väldigt smidig.

-Skolan fungerar alldeles utmärkt. Nyligen hade vi ett uppföljningsmöte med de ansvariga och alla var mycket nöjda. Nu kommer skolan att stå kvar tills vidare, antingen tills vi renoverat den gamla eller byggt en helt ny. Vi har flera temporära byggnader här i kommunen och de fyller en viktig funktion för att täcka vårt lokalbehov, både på sikt och när det plötsligt händer något oförutsett som i det här fallet.

Sara Karakani, projektledare, Sigtuna kommun

KLOSS
34 moduler, 1500 m²

Läs mer om KLOSS förskola

Behöver du hjälp med att hitta rätt modulsystem?